Enkelt sätt att göra en egen sänggavel!

Jo, fick en förfrågan om att göra en guide till hur man gör sin egen sänggavel. Älskar den jag gjort och en klädd sänggavel tillför så himla mycket till ett sovrum! Den jag då gjorde ställde jag direkt på golvet, så inga upphängningsanordningar krävs.

Sänggavel

Min sänggavel

Sänggavel

Det du behöver för att göra en sänggavel är:
Häftpistol, klister (sprayklister använde jag, fråga där du köper spånskiva), ev en hammare (om du väljer möbelspik), ev nål och tråd (om du väljer klädda knappar) tyg, ev knappar eller möbelspikar och slutligen skumgummi. That´s all folks!

Det finns då några saker du nu behöver ta ställning till. Tyg, bredd/höjd, knappar/inga knappar, möbelspik osv.

1. Bestäm dig för vilken bredd och höjd du vill ha på sänggaveln. Ett tips är att ta någon decimeter extra på bredden, alltså  om din säng är 180 cm bred så ta 190 istället. På så sätt ser inte sänggaveln smalare ut än sängen när du lagt på täcken och överkast.

2. När du bestämt dig för bredd åker du till närmsta butik som har spånskivor. Jag handlade min på Fredells om jag inte missminner mig. Finns även på K-rauta och Bauhaus. Tror jag betalade runt 400 kr.

3. Dags för inköp av tyg! Se till att du handlar ett möbeltyg, så det inte är alltför skört. Jag köpte ett lite lyxigt, glansigt tyg på bohem. Dyrt (890 kr metern!) men såå fint. Är du ombytlig i din smak och tröttnar snabbt skulle jag satsat på ett billigare tyg, så du kan byta ut då och då. Tänk på att köpa tillräckligt mycket tyg så att du når runt med det för att fästa det på baksidan.Ett annat tips är att köpa ett billigt bomullstyg att sätta under det ”riktiga”tyget, det underlättar att få det jämt sedan.

Möbelspik

Mina möbelspikar från Claes Ohlsson

Sänggavel med möbelspik

Sänggaveln med möbelspiken

4. Knappar eller möbelspik eller inget alls!? Vill du ha knappar så finns vanliga oklädda och klädda knappar på välsorterade tygbutiker. Men då måste du klä knapparna med det tyg du vill ha om du inte vill ha dem som de är. Är du lite händig kan du dock göra det själv, annars rekommenderar jag att du lämnar in det till en en tygbutik som kan göra det åt dig. Personligen valde jag istället möbelspik, eftersom jag ville ha ett lite modernare uttryck. Det är dessutom mycket enklare och minst lika fint! Möbelspikarna handlade jag för någon 50-lapp på Claes Ohlsson.

5. Härnäst måste du ha en skumgummimadrass. Kika först hemma så du inte har någon gammal madrass eller något som du kan använda. I annat fall så köper du nytt, Ikeas billiga barnmadrasser kan du använda, på Jysk ska de också ha skumgummi på rulle och jag handlade på Ohlssons tyger, 4 cm tjocka. Vill man ha ännu tjockare så går upp till 10-15 cm alldeles utmärkt att använda.

Nu har du allt material så nu kan du börja sätta ihop allt.

1. Börja med att beskära skumgummit. Är det relativt tunt funkar en sax bäst, annars får du använda kniv. Se till att det blir rakt i kanterna bara.

2. Nu klistrar du fast skumgummimadrassen på spånskivan.

3. När klistret torkat tar du fram det billiga bomullstyget och klär sänggaveln med och häftar fast på baksidan. Dra inte för hårt i tyget, då finns risken att det blir ojämt. Om du inte köpt ett tyg att ha under det riktiga tyget gör precis samma sak.

4. Om du inte vill ha knappar/spikar så är den nu klar!

5. Vill du ha spikar så mäter du bara ut önskat avstånd och sätter en knappnål som markering, och spikar därefter fast spikarna med hammare. Vill du ha klädda tygknappar, tejpa upp ett mönster beroende på hur tätt sittande du vill ha knapparna och gör en markering där varje knapp ska sitta. Borra hål på undersidan med ett tunt borrhuvud och fäst varje knapp med en lång grov nål genom att dra igenom den ner på undersidan och knyt en knut samt häfta fast.

Sänggaveln jag gjorde fixar man på en dag!

29 thoughts on “Enkelt sätt att göra en egen sänggavel!

 1. Ping: Hotellkänsla i sovrummet = heltäckningsmatta, textilier, lampor m.m | Mela Rooms-Heminredningsbloggen med stort H

 2. Riktigt fin. Precis en sån ja e på jakt efter, roligare att göra den själv dock. Så en sådan blir mitt nästa projekt i min nya lägenhet, indrar över dina sängbord, vart e de från?

  • Hej Anna!
   Kul att du gillar sängavel samt sängborden! Ja, det är lite roligare att göra en egen som är helt unik :D Jag har två olika sängbord, det ena, det med ”spiral”formade ben kommer från Bohem på Sibyllegatan i Stockholm. Vet dock inte om det finns kvar, det var några månader sedan jag köpte det. Men något som jag sett vid ett par tillfällen är att de ha liknande på auktioner på nätet.. inte svarta utan i brunt trä, men det är ju enkelt att måla om. Det andra sängbordet som förvisso inte syns något vidare i bild här, är från Ikea. Det är ommålat i svart samt att knoppen är utbytt till ett i mässing. Det bordet heter i alla fall Edland.

   Michaela

 3. Hej
  jätte fin sänggavel.. men en fråga är dom möbelspikar på chlaseolsson som jag hittade var ganska kort ca 1,3 cm.. så då undrar jag sitter dom kvar om man slår dom igenom allt skummgummi i skivan då???
  Tack för svar..

  //Nettan

  • Hej och tack! Nja, de jag använde var kanske 4-5 cm. Jag tror det är svårt med sådana korta när man har tjock skumgummi, men du kan ju prova. Men rent spontant rekommenderar jag de längre spikarna som också finns på Claes Ohlsson. :)

   /Michaela

 4. Såå fint.. Funderar själv på att göra en sänggavel till min 120-säng. Bor dock i en studentlägenhet på 29kvm, tror du det blir så att säga, för mycket med en sänggavel? =/ Och vilken fäääärg borde jag ha på tyget isf tycker du? Väggarna är ljusbeige/bruna, typ, riktigt fin färg faktiskt. Varmt och mysigt men själva rummet känns så… Livlöst :(

  • Hej! Nej, jag tror inte alls att det blir för mycket, men satsa på skumgummit som är ca 4 cm istället för de allra tjockaste så slipper du att den står ut från väggen för mycket om du inte har så jättestort. Ok så du har beige-bruna väggar.. svårt när jag inte ser det i verkligheten, men det är alltid bra att försöka skapa lite kontrast i färgvalen. Så om väggarna är tillräckligt mörka skulle jag nog satsat på ett fint tyg (ex sammet) i benvitt. Känner du att färgen på väggen är för ljus och att ingen kontrast skapas med benvitt tyg så skulle jag satsat på duvblå/mörkblå eller en annan blå nyans du gillar..dock skulle jag inte tagit klarblå eller babyblå utan det borde vara lite grått i. Jag tror att kombinationen av varm beige och den lite kallare blå blir jättefint. Vill du ha mer färg så kan du alltid addera det med fina kuddar i någon fin färg, ex någon pastellig ljuslila passar med båda alternativ.Hoppas att det går bra! :)

 5. Hej,

  Har precis hittat hit efter att ha letat efter tips på tillverkning av sänggavlar! Din är verkligen superfin och jag undrar lite över tyget. Jag själv har tänkt att göra min antingen i rosa eller turkos då jag har ett väldigt vitt hem, och jag är just nu inne i nån form av pastellperiod:). Det jag funderar över är tygbredden. Jag har varit inne på designersguild och hittat en massa fina, men de de flesta verkar bara ha en bredd på 140 cm. Läste ovanstående svar och såg att din var just 140 cm. Har du lyckats hitta ett bredare tyg eller har du du nått bra tips?
  Med vänlig hälsning!
  Anna

  • Hej!
   Ja, visst är det härligt med pasteller, jag är också inne i en pastellperiod! Ja, det stämmer mitt tyg var bredare. Minns dock inte hur brett men det räckte gott och väl till 140 cm. Nu vet jag inte om du bor i Stockholm eller inte, jag köpte mitt på Bohem på Sibyllegatan i alla fall. Så bor du i Stockholm så kika in där. Men det borde gå att hitta även på andra ställen, om inte annat så på nätet. Exakt hur brett behöver du?
   Mvh
   Michaela

   • Hej igen och tack för ditt snabba svar. Bor tyvärr inte i sthlm :(… utan är lite på villovägar och är just nu bosatt i Sölvesborg:). Efter att ha sett din gavel så tyckte jag att den höjden såg väldigt bra ut, men efter att ha mätt mot min egen säng kanske det blir lite högt. Samtidigt kan ju även det bli snyggt. :) Om jag väljer 140 hög så bör kanske tyget vara runt 160 cm i bredd för att räcka.. Eller vad tror du?.. det beror ju i o f s på hur tjockt det skummgummit är och så vidare…
    Mvh
    Anna

    • Hej!
     Ja, vår säng är ganska hög så man får anpassa efter det. Min sambo tyckte att 140 cm var i högsta laget så du kan säkerligen ta mindre höjd och få det att fungera med ett 140 cm brett tyg. Åtminstone om du tar lite tunnare skumgummi, kanske inte mer än 4 cm :)

     Mvh
     Michaela

 6. Hej,

  Vilken fin sänggavel som du lyckats göra. För dem som inte är så händiga eller önskar en mer avancerad sorts sänggavel kan jag starkt rekommendera företag AZ Design. De specialtilvekar sänggavlar helt efter kundens önskemål. Har nyligen fått min gavel levererad och är mer än nöjd. Sänggavaln är i sidensammet från Designers Guuld, djuphäftade knappar samt sömnad mellan alla knapparna. Fick leverans inom 3 veckor så det var också kanon, de kan leverera inom hela landet.

  Företagets hemsida: http://www.azdesign.se

  Tack för en trevlig blogg.

 7. Hej!

  Jättefin sänggavel! Hittade hit då jag vill göra om min Malmsänggavel. Tänkte vara lite snål och använda bara huvudgaveln och göra något snyggt med den. Har du några tips? Vad tror du om att antingen tapetsera den? Eller klä den på liknade sätt du har gjort? Tror du det skulle fungera med tanke på att skivan är rätt tjock? Sedan så undrar jag om hur man får sängen att stå kvar om man inte fäster den i gaveln? Våran sängram flyttar sig bara man stiger upp ur sängen. Har du några tips på hur man skulle kunna fästa den i sängen?

  Oj många frågor… är bara så peppad på att sätta igång!

  Hälsningar
  Kristina

 8. Ping: Ett barnrum behöver inte bli dyrt « Veravera

 9. Hej! Vilken super fin sänggavel, har letat ny säng jätte länge men nu har du gett mig en ny idé :)
  En fråga bara, jag har precis flyttat in i min nya lägenhet och sovrummet har jag målat i en typ lavendel lila färg. Har du något tips på färger som hade varit snyggt till det? Vitt är ju fräscht till, men lite tråkigt att bara ha vitt. Vad tycker du är snyggt? I need some inspitaion! :)

  Tack för en super bra blogg!

 10. Jättefin sänggavel du gjort! Jag har också samma fina tapet som du på min sovrumsvägg och innan hade jag en beige enfärgad köpt gavel men så köpte jag dubbelsäng och behöver nu en ny gavel som jag tänkte göra själv på samma sätt som du. Är dock lite osäker på vad för tyg jag ska ha – enfärgat i benvitt, offwhite, beige eller tyg med mönster liknande tapeten i beige men det kanske blir för mkt? Svårt val.

  Mvh,
  Annica

  PS. Vet du vad tapeten heter och var man köper den? Tycker så mkt om den att jag ev vill ha den i ett annat boende framöver, men har ingen aning om namn eller tillverkare då den fanns på plats när jag köpte min lgh.

 11. Jättefin sänggavel du har! Såg att du har samma fina tapet som jag. Innan hade jag en beige köpt gavel men då jag nu köpt dubbelsäng tänkte jag göra en egen sänggavel på samma sätt som du. Det svåra är bara vad för tyg jag ska ha – enfärgat eller lite mönstrat? vill att det ska passa in till tapeten. Benvitt, offwhite, beige eller lite mönstrat liknande tapeten? Fast det kanske blir för mkt mönster mot mönster…svårt val.

  Tack för jättebra instruktioner hur man gör sin egen sänggavel :)

  Mvh,
  Annica

  PS. Vet du vad tapeten heter och var man köper den? Den fanns i min lgh när jag flyttade in. Jag tycker så mkt om den att jag nog vill ha den i annat boende framöver och då vill jag gärna veta hur jag får tag i samma.

 12. Jättefin sänggavel! jag hade också tänkt göra en 140 cm hög till vår dubbelsäng. tänkte ha mdf-skiva men det visar sig att iallfall beijer bara har de som är 122 cm breda och d¨väger de runt 30 kg! använde du MDF eller något annat? Var köpte du den isåfall?
  Hälsningar Lisa

 13. Vilken snygg sänggavel. Jag står just i begrepp att tillverka en själv. Ett problem har dock uppstått.
  De möbelspikar som du visar på din bild finns inte på C. Ohlson. De visar kortare spikar som verkar omöjliga att få igenom materialet. Känner du till någon annan återförsäljare som säljer liknande möbelspik. Tacksam för svar.

  Hälsningar
  Gudrun

 14. Ping: Gör en egen sänggavel | Tre-i-ett

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s